петак, 4. јун 2021.

СТРАСНА ЈЕ СЕДМИЦА

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

31.март/13. април пролећа Господњег 2020.године

Преподобни Игнатије Гангријски

Велики Понедељак

Објава на фејсбуку у 06.39

МОЛИТВА ЗА СРПСКИ НАРОД

Спаси, Господе, народ свој, и спаси мене. Ако не спасеш народ Твој и мој, а спасеш мене, ја ћу се у Рају осећати у туђини. Услиши, Господе,  молитве праведника Твојих Саве и Немање, те грешни народ спаси Твој, иако је грешан. Како си спасавао Јерусалим од незнабожаца и кривоклетника, тако спаси и Београд од безверника, да се гласи спасење од Тебе, а не од људи. Изнеможе народ Твој од чекања, не кушај до краја стрпљење његово, Господе. Господе, изнеможе народ Твој од чекања.

Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо, а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим. Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик.. Сва је српска земља гробље.

Смилуј се, Господе и спаси народ свој, са мном или без мене. Амин.

(Пратећа фотографија: Паја Јовановић "Сеоба Срба)

2.

Објава у 16.37 Спутник Србија

Синод СПЦ  тражи да се за Васкрс прекине полицијски час у време литургије 

ВЕСТИ 16. 25 13.04.2020. године

Синод Српске православне цркве тражи од власти да се за Васкрс прекине полицијски час у време литургије и омогући верницима који нису у изолацији да присуствују.

Синод Српске православне цркве одржао је данас седницуса које се, како је на сајту СПЦ наведено, обратио државном врху Србије са предлогом и молбом.

"Синод СПЦ се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до дест часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа у јутрењу и литургији за свој највећи празник" наведено је у саопштењу.

Са исте седнице упућени су изрази братске љубави и солидарности митрополиту црногорско-приморском Амфилохију и огорчења због поступака власти Црне Горе према њему.

3.

Објава на фејбуку у 16.45

Саопштење за јавност Светог архијерејског синода 13.априла 2020. године 

Епархија бачка инфо

Текст саопштења исте садршине као горе навен у вестима.

Коментари

Марија Ракоњац: Ех... Касно Марко на Косово стиже.

Срећко Урошевић: Видећемо колико смо јаки у молитви. Од нас зависи.

Марија Ракоњац: Даће Бог.

Срећко Урошевић: Ја баш мислим да ћемо на једну Васкршњу на Опленцу . Јачи је владика Иринеј од Ангеле Меркел.

Марија Ракоњац: Него шта!!!

 Владимир Илић (не Уљанов. не Лењин, већ брат мој, Светогорац!) : Видећемо. Сад је до народа. Ако сложно изађемо у великом броју, одједном нема те силе која ће ухапсити десетине хиљада људи.

Срећко Урошевић:

Клацкалица је то. Страх велики, ризик исто, свакаква чуда би свалили на свештенике, јер је потребан вентил за велику већинуомађијаног и залуђеног народа, а прво би пешадија страдала, а то је сам нижи клир и верни народ који је, морамо признати, у мањини.

Мислим да сви калкулишу и да Господ све види и све зна. И Он се бори за нас. Предстојећи дани ће то да покажу. Реторика властодржаца указује на то да нема попуштања.Мрка капа.

Ови што су навукли маске са ликом председника мисле да изговарају оно што он мисли.А ја се надам да ће он на лице ставити месијанску маску.

Срећко Урошевић: Ово ти ја сад дођем као неки верски аналитичар. Живица Туцић.

Владимир Илић: Мојне њега, живота ти!

Марија Ракоњац: (Стикер птичице која се лупа по челу.)

Срећко Урошевић:Вест из Курира: Без полицијског часа за Васкрс? Сутра консултације председника и премијерке о молби Синода СПЦ

Срећко Урошевић:Ето, не знадох ништа о овоме до овогмтренутка. Опет ме запосео дух погађачки (смајли са широким осмехом, смајли с наочарима за сунце, смајли са ореолом).

А ботови се откидају од противљења. Волео бих кад би председник и премијерка удовољили молби. Па да ботови врате за труд добијени новац. Од њих не би за Васкрс могло да се привири у цркву. Још кад би могли да се причесте бесконтактно, без облизивања лжке (смајли).

5.

Објава на фејсбуку у 18.01


ОНО КАД СИ У АПОКАЛИПТИЧНОМ ФАЗОНУ

7. Јер ће устати народ на народ и царство на царство и биће глади и ПОМОРА и земљотреса по свијету. 8. А то је све ПОЧЕТАК СТРАДАЊА.
На лит. на Понедељак Страсне седмице
Мт., 98 зач. (XXIV : 3-35)
У вријеме оно, сјеђаше Исус на гори Маслинској, приступише му ученици насамо говорећи: Кажи нам кад ће то бити и какав је знак твога доласка и свршетка вијека? 4. И одговарајући Исус рече им: Чувајте се да вас ко не превари. 5. Јер ће многи доћи у име моје говорећи: Ја сам Христос. И многе ће преварити. 6. Чућете ратове и гласове о ратовима. Гледајте да се не уплашите; јер треба све то да се збуде. Али још није крај. 7. Јер ће устати народ на народ и царство на царство и биће глади и помора и земљотреса по свијету. 8. А то је све почетак страдања. 9. Тада ће вас предати на муке, и побиће вас, и сви ће вас народи омрзнути због имена мога. 10. И тада ће се многи саблазнити, и издаће један другога и омрзнуће један другога. 11. И изићи ће многи лажни пророци и превариће многе. 12. И зато што ће се умножити безакоње, охладњеће љубав многих. 13. Али ко претрпи до краја, тај ће се спасти. 14. И проповиједаће се ово јеванђеље о Царству по свему свијету за свједочанство свим народима. И тада ће доћи крај. 15. Када, дакле, угледате гнусобу опустошења, о којој говори пророк Данило, гдје стоји на мјесту светоме - ко чита да разумије - 16. Тада који буду у Јудеји нека бјеже у горе; 17. И који буде на крову да не силази да узме што му је у кући; 18. И који буде у пољу да се не враћа натраг да узме хаљине своје. 19. А тешко трудницама и дојиљама у те дане. 20. Него се молите Богу да не буде бјежање ваше у зиму ни у суботу. 21. Јер ће тада бити невоља велика каква није била од постанка свијета до сада, нити ће бити. 22. И ако се не би скратили дани они, нико не би остао; али изабраних ради скратиће се дани они. 23. Тада ако вам ко рече: Ево, овдје је Христос или ондје, не вјерујте. 24. Јер ће се појавити лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке велике и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране. 25. Ето вам казах унапријед. 26. Ако вам, дакле, кажу: Ево га у пустињи, не излазите. Ево га у собама, не вјерујте. 27. Јер као што муња излази од истока и сине до запада, тако ће бити и долазак Сина Човјечијега. 28. Јер гдје је труп, ондје ће се и орлови окупити. 29. И одмах ће се по невољи тих дана сунце помрачити, и мјесец своју свјетлост изгубити, и звијезде с неба пасти, и силе небеске покренути се. 30. И тада ће се показати знак Сина Човјечијега на небу; и тада ће проплакати сва племена на земљи; и угледаће Сина Човјечијега гдје долази на облацима небеским са силом и славом великом. 31. И послаће анђеле своје с великим гласом трубним; и сабраће изабране своје од четири вјетра, од краја до краја небеса. 32. А од смокве научите поуку: Када се гране њене већ подмладе и олистају, знате да је близу љето. 33. Тако и ви кад видите све ово, знајте да је близу пред вратима. 34. Заиста вам кажем: Овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде. 35. Небо и земља ће проћи, али ријечи моје неће проћи.
(Пратећа фотографија Дирер Јахачи апокалипсе)

Нема коментара:

Постави коментар