понедељак, 24. мај 2021.

ЧЕМУ ОВАЈ ДНЕВНИК?

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

21. март/3.април пролећа Господњег 2020. године

Преподобни Јаков Исповедник

(наставак)

Преписка са Вибера са Ненадом Андрићем

Ненад: "Свака сличност са стварним људима је потпуна случајност, али на кога вас подсећа следећи цитат нашег нобеловца: 

" Постоји такав тип несрећног човека који од рођења до смрти живи у заблуди да је, по нечем, позван да се бави јавним пословима, да исправи оно што је криво и изводи на чистину што је замршено, а уствари он се бави само самим собом и својим  мутним амбицијама, и ничим више и ничим другим. У круг тих својих послова он увлачи све: идеје, покрете, установе, јавне људе и скромне незнанце. Болујући од фиксне идеје даје он у вези са свим што постоји и да се све на свету њега тиче, он ниже грешку на грешку и глупост на глупост. Али, Убеђен и упоран, он то не примећује. Сваки корак му је погрешан, јер иде у наопаком правцу. И на штету је и досадисвему и свима око себе". 

Иво Андрић: "Знакови поред пута"

Срећко: "Мене ово подсећа на... мене, ових дана (смајли, обичан).

Срећко: "Свака сличност са оригиналом је случајна.

Срећко: "Прелестио сам се, изгледа (смајли(

Ненад: "Ниси, не брини (смајли који намигује). Послао сам ти на мејл оно што сам данас написао (поносни смајли).*"

Срећко:

Пишем и ја ових дана. Форма је дневника, дневних кратких извештаја везаних за дане Великог поста...као ратни дневник, али духовне борбе... преко молитве "скромних незнанаца" умрежених и уловљених друштвеним мрежама. Ту су многе, махом ситније рибе. Чему све то? Сети се жеље и идеје нашег оца Давида са Каруље коју нам сваки пут понавља кад смо код њега, накратко, у посети, а која иде овако: "Када би сваки Србин, ујутро и увече начинио по једну метанију уз молитву: Боже, спаси и помилуј српски род!..." и онда он то пред нама демонстрира, крстећи се и чинећи поклон, где би нам крај био и ниједан непријатељ нам не би ништа могао и препородили би се као народ!"

Рецимо, наш хор је тренутно умрежен са СОЗ из Братунца и чита молитвено правилце и тако се бори против пандемије. Псалтирџије оца Игора Зиројевића. Читање Акатиста сваке вечериу част Иконе Богородице Тројеручице. Исусова молитва у 22 сата заједно са Грцима у варијанти преподобног старца Софронија Сахарова: Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј нас грешне и сав Твој свет!"

Дешава се данас да се сила Христове војске и благодат којом је наоружана сели на пешадију (јер су генерали, може ито бити, у дослуху са непријатељем). Пријем нових регрута тбива свакодневан. Има нас много, неприметни, невидљиви, ајаки као 1300 каплара.

Свако доба има своје хроничаре. Какво доба, такви и хроничари. Бележе оно што виде и чују и оно у чему учествују. Да ли је то вредно пажње, помена, бележења, памћења, Бог зна!

Ненад: Сад је право време за писање (смајли).

Срећко: Немамо куд и немамо изговора.

Ненад: Баш тако.

* У то време Ненад је спремао и писао нове приче за проширено и допуњено издање свог дела: "Сусрети са светогорским старцима".


Нема коментара:

Постави коментар