субота, 29. мај 2021.

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

29.март/11.април пролећа Господњег 2020 године

Преподобни Марко Аретуски

Лазарева Субота; Врбица


1.

Објава на фејбук профилу у 00.06 сати:

"Лазаре, васељенска цркво православна, изиђи напоље!

Исусе, Који си пре Својих страдања Лазара из мртвих подигао, покажи нам силу Васкрсења!"


2

Молитва у време несрећа и при нападу непријатеља:

"Господе сила, буди с нама, јер другога помоћника у невољи немамо изван Тебе; Господе сила, помилуј нас. Суди, Господе, онима који нам чине зло, обори оне који хоће нас да оборе. Узми оружје и штит и устани у помоћ нашу.

Пресвета Богородице, за време живота мога не остави мене, људском старању не повери ме, већ Сама заступи и помилуј ме. Сву наду своју полажем на тебе. мати Божија.сачувај ме под окриљем Твојим. Да васкрсне Бог и да се расточе непријатељи Његови и да побегну од лица Његовог мрзитељи Његови. Амин.

(Православни молитвослов за сваки дан и за сваку потребу

Парохија св. Василија Острошког Осло. страна 437

Објава на фејсбук профилу у 7.46 сати:

Молитва за време епидемије

Тропар. глас 2. 

У гневу Твоме, Боже, сети се милости Твоје, јер смо прах и пепео, дух који хода и не исправља се; и немој нас јарошћу Својом обличити. да не погинемо до краја, већ поштеди душе наше као једини Милосрдни.

Кондак, глас 7.

Муке адске опколише нас и покри нас сенка смрти; и као восак од огња, тако се топе и нестају дани наши од лица гнева Твога, Господе, али као милостив, у гневу милошћу помени и поштеди људе Твоје, да док смо живи у покајању славимо Тебе. јединога Човекољупца.

(Православни молитвослов; страна 439; уз објаву и фотографија пољске болнице, Србија 1915. године, епидемија тифуса)

3.

Напољу, спрозора гледам: букти пролеће, а опет тишина је као у Лазаревом гробу. Већ осећам и ону на Велику Суботу, са места где су Христа распетог положили.

4.

Порука оца Серафима послата у 12.46 преко Вибера:


Ми, чеда светлости, 

опкољени синовима таме,

молимо се за пастире

који нас пред вуковима

оставише саме.


И молимо Ти се, Божији Сине,

за све оне који не знају шта чине.


Јер, кад би знали, 

не би закључали 

својој деци врата

што у вечност воде.

Кад би знали

да је наша црква

сазидана од љубави,

молитве и слободе.,,

Када би знали

да ће свака беседа

коју су прекинули,

са неба да се збори.

Када би знали,

песма коју су ућуткали,

како ће да се ори!

Када би знали

да су службу Богу

наставили анђели

тамо где нема људи...

Када би знали...

Не би роду своме

чупали срце из груди.


Када би знали

да их преци виде

и да их се стиде.


Када би знали, 

на колена би пали

и заплакали. 


Али...


Не знају ни сада, 

као што и онда нису знали

колико си их волео, Господе,

док су Те распињали...


И да нам окују тела

душе ће се наше окупити

на молитви у дан

Васкрсења Твога.

И гореће наше свеће!

И славићемо Бога!

И звониће победна звона

Хрсма Неразрушивога!


Христос Васкрсе! Ваистину васкрсе!


Молитва за избављење из ропства и отварање храмова


Господе Исусе Христе, Сине и Слово Божије, ево дошао је  Велики Петак пре Великог Петка. Ево поново разапињу Тебе Васкрслог, Победитеља греха, болести, ђавола и смрти. Затворен је Храм Твога Часног и Животворног Гроба и Васкрсења, затворени су храмови у скоро свим помесним црквама, а неки су, супротно свештеним канонима, безаконо одложили Празник Христовог Васкрсења. Поново те Јуде, Кајафе и Пилати издају, предају и разапињу. Поново удружене старешине, првосвештеници и поробљивачи затварањем храмова пред Светли Васкрс утамничују Тебе, јединог истинитог Ослободитеља и Спаситеља, и са Тобом и већину православних хришћана, међу којима и Твоје Србе и Србкиње.

Знамо, Господе, да си ово попустио због наших грехова. Ово искушење и понижење је милост Твоја у односу на оно што смо заиста заслужили, јер смо оставили Тебе, Бога и Спаса нашег, Твоју Свету Цркву, Твоју Свету, православну веру и кренули за лажним боговима ово палог света који у злу и лажи лежи, оставили молитву, пост и врлину, а приграбили безакоње, неуздржање и сваки грех.

Али, Свемилостиви Господе, опрости нам и помози нам, јер нам једини Ти, као Свемилостиви Судија, можеш опростити, и једини нам Ти, као Свемогући, можеш помоћи. Опрости нам непребројива сагрешења наша и нека не буде по нашој грешности, већ по Твојој свемилостивости и човекољубљу.

Помози нам и уреди  Својом Свемоћном Десницом да се отворе наши храмови за Празник Твоје победе над ђаволом и смрћу. Почуј вапаје и јецаје наше, погледај тугу и уцвељеност нашу, обрати се на сузе и покајање наше, Једини Милостиви и Свесажаљиви, Уреди на начин на који само Ти можеш уредити, да наши храмови  не буду затворени, празни, да се у њима не служи празна Литургија без нас, верног народа Твога, нити да се таква празна служба не преноси празна, сурогатно и лажно преко телевизије, већ да се отворе и напуне нама, православним верницима, и нашом радошћу. 

Даруј нам, Господе, да васкрсавајућа победничка радост засија и забруји у ноћи Твога Васкрсења и у нашим храмовима и у нашим срцима.

Отвори, Господе, пре свих и после свих храмова Храм Твога Животворног Гроба, да нам у њему засија нестворена светлост Твога Васкрса. 

Победи, Господе, још једном!

Молимо Те, Господе, услиши, помилуј и спаси! Не ради нас и нашег покајања које не може да покрије и превлада наша сагрешења, већ ради Тебе и ради славеТвоје, да не ликују они који су потомци оних који су те разапели, деца оца лажи и лаже, да се не наслађују робови греха, ђавола и смрти, већ светлошћу Твога Васкрсења и њих обасјај, просветли и привуци Себи! 

Победи, Господе, још једном!

Господе Исусе Христе, ради молитава Пречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, Светога Саве, Преподобног Симеона Мироточивог и свих Светих из рода српског, услиши и помилуј!

Али, опет, нека не буде како ми хоћемо, већ како Ти, јер Ти једини знаш шта је добро за наше спасење. Нека буде света воља Твоја у свему и свагда, сада и увек и у векове векова. Амин!


Христос васкрсе!

Ваистину васкрсе!



Нема коментара:

Постави коментар