субота, 13. март 2021.

ФЕЈСБУКОВАЊЕ и И ВИБЕРОВАЊЕ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

16. март/29.март прлећа Господњег 2020.године

Свети апостол Аристовул; свети мученик Савин

Недеља четврта поста-Средопосна


1.

Мој коментар на фејсбук објаву од јуче Ненада Андрића (за којим пешачих  више пута по Светој Гори) о подударности броја жртава у појединим земљама које су у овим данима бомбардовале Србију 1999. године, односно са чијих су аеродрома полетали авиони Нато снага. Развила се жустра дискусија...

"Љубите непријатеље своје. Благосиљајте оне који вас куну. Наш Бог је Бог Новог Завета. Није Бог статистике и слепих духовних закона. Наше мере нису и Његове мере. Наша статистика није и Његова статистика. И наш Бог је личност, није слепа сила, не узима душе и ставља их на тас са једне и дриге стране теразија, већ плаче, тугује и састрадава са сваком душом живом, а некмоли са сваким човеком као круном Своје творевине и Својом живом иконом.

      У овим данима испред сваког човека стоји огледало. А одраз не видиш, јер се он преноси даље и записује у Књигу живота. Страдамо најпре због својих грехова. И ми и они. Само је наша одговорност већа. Ми смо православни. Више нам је дато."

     Касније, на Виберу, без присуства публике и пратећих њихових коментара:

"Мало је грубо звучао мој коментар на фејбуку, али се развила озбиљна дискусија. Било је разних гледишта и сва треба да се чују. Твоја објава ме подсећа на начин како је беседио румунски нови светитељ Арсеније Бока. Само је он тако,  без трунке страсти, сецирао догађаје и појаве, секао прецизно скалпелом речи до радеобе зглобова и сржи.Обични људи то тако не чине и не доживљавају. Са те високе дистанце, можда и небеске правде. Стојим иза својих речи, али ни  твоје не поричем. Ненаде, Светогорче, види си ко ти је узор - о. Давид. Уживај у лепом дану!

Ненад: "Да, видим да се доста полемише. Како сејеш, тако и жањеш, то је поента. Ми никада нисмо освајали њихове територије на западу,они су увек долазили овамо. Надам се да ово није увертира за нешто много веће. Видиш да Господ узима слабе. Епископ Милутин се разболео, а кажу да је он први забранио свећење водице. Затим, монах из Ксенофонта је добио корону. А у Ксенофонту на Светој Гори је написан томос којим се украјинској цркви даје самосталност. Принц Чарлс је оболео, а знаш и сам шта све Енглези раде по свету. Можда се рзаздваја жито од кукоља, не знам. Гордон Браун заговара формирање светске владе. Помиње се вакцина против короне са течним чипом. Све се уклапа. Послаћу ти сада један видео да га погледаш."

Одговор:"Да, али је толико људи болесних, немоћних, старих, слабих. Рецимо имаш Вадимира, Бојана, Станислава на респиратору. Станислава - верујућег чевека кога су разапели по медијима, а нису га примали у здравствену установу данима. Видео са старцем Пајсијем је сјајан и он садржи одговор и пут.

Сећаш се сигурно и о. Давида и његове приче шта ће се десити кад крене жетва. Па куд ћеш једноставнији, невидљивији и ефикаснији начин за достизање Божије правде! И милостивији. Оружје које се окреће против оних који су га створили. А истовремено и пут за пресељење у Царство небеско оних који будуће догађаје тек не би издржали. Зато нам је спасење у покајању, молитви, посту, причешћу, што чешћем. Као рецимо данас: свештеници у цркви. ми испред цркве, литургија се служи. причешће се дели народу ... и радост!

Ненад: " Потпуно си у праву. Ја нисам јутрос отишао у цркву, нисам хтео да правим искушење полицији (смајли). Ионако сам се причестио два пута у току претходне недеље.

"Нек је на здравље и спасење. Код вас. у престоном Београду, све то у вези служења литургије је мало теже, због окупљања. Видљивији сте. Унутар Србије власти су мало толерантније. Пошто имамо сад времена на претек и не знамо куд би са њим, не пропуштам ниједну литургију пређеосвећених дарова. Раније се то није могло због посла. Неко зло изађе и на добро."


2.

Канон Пресветој и Живоначалној Тројици

(Недељна полуноћница)

Песма 8. Стих Богородици

И сада:

Лекара си људима родила, Пречиста

Свесилнога Логоса, Христа Господа

Који од прародитељске ране исцељује

Који Га преузносе у све векове



Нема коментара:

Постави коментар