субота, 5. јун 2021.

ВИНО

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

уместо епилога



 
ДА ЛИ САДА МАКАР МАЛО ЛИЧИТЕ НА ВИНО?

Подељено ДА ЛИ САДА МАКАР МАЛО ЛИЧИТЕ НА ВИНО
РАДУЈТЕ СЕ!
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
„Године 1885., односно четири године након упокојења његовог старца, пожелео је да предузме један крупан корак. Донео је храбру одлуку да постане затворник, односно да се у своју келију и мали простор око ње затвори као у тамницу. Без обзира на то колико ће му још година Бог подарити, он ће остати затворен у том ограниченом простору.
Као затворник је проживео преосталих четрдесет пет година. Ни у једном случају није прекршио ово начело. Када би било потребно да некога или о нечему обавести, подигао би велику мотку на чијем се једном крају налазило једро, слично застави, и суседи би дошли да виде о чему се ради.
Његова жртва је била огромна. Током четрдесет пет година живео је у својој келији у том пустом кланцу Катунакије, лишавајући себе излазака, шетње, путовања и сваког општења са људима.
Свој „затвор" је напустио тек кад је преминуо. Чак и тада, напустила га је само његова душа. Његово тело је и после смрти остало верно месту подвизавања.
Бог је преизобилно благословио овај херојски корак.
„ПОГЛЕДАЈ НА ВИНО: АКО ДУГО СТОЈИ НЕПОКРЕТНО НА ЈЕДНОМ МЕСТУ, ПОСТАЈЕ СВЕТЛО, МИОМИРИСНО И СВЕЖЕ", како каже Филокалија (Добротољубље) (Евагрије, страна 432)😉
Старац Калиник Исихаста
Савремени светогорски подвижници
Vladimir Ilic, Natika Natika и још 8
1 коментар
1 дељење
Свиђа ми се
Коментар
Подели

Нема коментара:

Постави коментар