среда, 16. децембар 2020.

СВИ СМО МИ ПУСТИЊАЦИ

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА 

12.март/25. март пролећа Господњег 2020. године

Преподобни Симеон Нови Богослов; Свети Григорије Двојеслов 

Среда

Објава са фејсбук профила написана и објављена од 04 до 04 сата и 30 минута ујутро-плод полуноћнице

     Драги људи, чеда моја духовна (смајли), немојте кривити корону и државни врх што морате остати код куће. Они, и не хотећи, не знају шта чине. И пре него што се почне са ТВ да вам се сипају у ум упутства о владању и понашању у самим вашим домовима, по вашим кућама и становима, по вашим собама и келијама - ви већ сада стичете и имате опит  пустињачког модела живота, један вид затворништва.

      Ви, уствари, само замислите да живите као што се живело и подвизавало и данас као што се живи и подвизава у Кијевско-печерској лаври на пример под покровом Мајке Божије и Царице Небеске, најстрожијим начином у њиховим ближим и даљим пешчерама. И свако од вас може постати и већ јесте мали пустињак - спилеот и исихаста.

     Искључите све екране, сведите гледање у њих на најмању могућу, нужну меру, појачајте личне молитве, кајте се и исповедајте и Богу директно, јер за Њега не важи прописано одстојање, учествујте у заједничким сабрањима по благословима својих епископа, духовника и пароха, изађите из пустиње на пређеосвећену литургију средом и петком ако желите да се причестите, јер Црква вас позива да се у време Великог Часног поста причешћујете што чешће, можете и суботом, недељом обавезно и одмах се вратите назад у своје келије на тиховање, читање и молитву. И на кафи или чај са келијницима (смајли).

   Сада имамо јединствену прилику да цео свет претворимо у један огроман општежетељско-отшелнички манастир са безброј келија и пештера, велик скоро као Кијевско-печерска лавра (смајли).

   А у спољњем свету ће тако на тај начин нашим удруженим молитвама до празника Христовог Васкрсења попуцати све теорије завере, распуститит се све светске владе, добити "остав" команду све нато и остале трупе.

  Живи били. Како чинили, тако вам Бог помогао. и пре Васкрса Христос васкрсе!

  

 

ТОПЛО ХЛАДНО

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

11. март/24.март пролећа Господњег 2020. године

Свети Софроније Јерусалимски

Уторак


1.

       Свети Софроније Јерусалимски, изабрани заступниче пред Господом, својим химнама и славословима поново моли Господа нашега Исуса Христа да спаси и помилује сав људски род и сву Своју творевину од ужасног демонског напада на оне за које се на Крсту распео, погребен био и у Ад сишао, из гроба васкрсао и на Небо се вазнео, не остављајући нас ни трена без Своје бриге и заштите. Непријатељ људског рода може како хоће, али не може докле хоће, већ само дотле колико му то Господ допусти. А колико ће, Господ зна, а ти, Свети, моли за снагу да у трпљењу издржимо и победници уз Господа будемо!

2.

      Гледам кроз прозор како свиће нови дан и како временске неприлике верно одражавају наше унутрашње стање, рекло би се, на глобалном нивоу: по тек расцветалом шибљу и дрвећу нападао је снег, стегао је мраз пролеће Господње 2020. године и дави га и окива поново у хладноћу и зиму. Наше је и Божије да учинимо да мраза више не буде, а то можемо учинити само усрдном и топлом молитвом.

     Има неке чудне, хладне, језиве лепоте у неначетој белини. Нема трагова људи.

       

   

РАТ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

10. март/23. март пролећа Господњег 2020. године

Свети мученик Кодрат Коринтски

Понедељак


        "Ако прикупљаш само за себе, као безуман богаташ из Јеванђеља, заборављајући друге људе, тада ће твоји дани изненада доћи своме крају. Твој дан се претвара у ноћ. И чујеш глас: "Ове ноћи тражићу душу твоју од тебе; и оно што си припремио чије ће бити?"

         Бог није неправедан заправо. Успех у борби у духовном животу не раздваја људе, него их уједињује. Истински успех једног човека (истински успех, не замишљени), јесте успех свих. Успех је утеха, извор живота и наде на само за тог човека, већ и за оне који нису успели, оне који нису са њим повезани, који су незнанци.

         Човек налази потпору, не када приступа одређеној групи, или кад маршира против других, већ када је удружен са свима и у име свих. Када је неко повезан са Њим. који је био распет, како би спасио Његове ближње, тада сви постају Његови ближњи, чак и они који су га разапели.

Опасност индивидуализма; "Муња вечноживог огња"; Архимандрит Василије Ивиронски; Издање манастира Светог Архангела Михаила, Превлака; Севастијан прес, Западноамеричка епархија, 2014. године.

            С тим у вези....

       ....Повезују се путем друштвених мфрежа они они који ће се молити у одређено време својом личном молитвом по благословима и упутствима,свештеника, духовника, архијереја тако да се та лична молитва улива у заједничку, саборну. И тако сви заједно чинимо народно дело, штоје и дефиниција и Свете божанствене литургије, и то сада. када је сабирање у истој скопчано са "непријатним ограничењима"-да наведем речи свог духовног оца. А преко вибера и других мрежа иде његова порука са препоруком како се када можемо молити:

        "Са благословом Високопреосвећеног  епископа Атанасија Раките вечерас у 21 сат почиње читање Акатиста Пресветој Богородици Тројеручици наредних четрдесет дана. Било би добро да акатист чита што више српских породица. Шаљите даље."

         Слично томе, покушавам да окупим и покренем људе на вибер групи хора Света Анастасија Српска Сви заједно да се чита редовно правилце Светосавске омладинске заједнице из Братунца по благослову њиховог протојереја-ставрофора Бранислава Тодића, а чији је наслов : Молитве за помоћ и заштиту од вируса (свако вече од 19 сати).

         Христова војска се окупља. Не може се још рећи да збија редове, јер је малобројна и није ни препоручљиво у овој ситуацији кад би ствари посматрали само на физичком плану, док на духовном  су мачеви и штитови  већ подигнути и спремни за рат.

 

среда, 2. децембар 2020.

ОДГОВОР

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

09.март/22.март пролећа Господњег 2020. године

Светих 40 мученика Севастијских - Младенци

Недеља - Крстопоклона

1.

      Објава оца Серафима на друштвеним мрежама (одговор на непрочитане поруке)

"Драга чеда, браћо и сестре...

Господ је помоћник наш...

Кога да се бојимо...

Сетите се оне приче о старцу и послушнику кад су наишли на путу на змију...

Искушеник је побегао и сакрио се, а за њим и старац...

Па пита искушеник: Старче. зар се и ти бојиш змије...

А он каже: Не бојим се змије, али се бојим сујете...

Тако и у овим тренуцима: иако се не бојимо, ипак је добро да послушамо шта се од нас тражи...

Ако се спаси и десет људи (а могуће је и много више) овим мерама, не треба да жалимо за нашим двомесечним платама и непријатним ограничењима...

Литургије нису забрањене и свуда ће их бити...

Само се тражи мало дисциплине...

Они који не могу у цркве, биће причешћени код својих кућа...

Треба да користимо што чешће свету воду и да кадимо обичним тамјаном..

Добро је и да се звони што чешће, јер је доказано да звук звона убија и вирусе и бактерије...

А највећа је моћ молитве...

Усрдне и топле молитве...

То нам нико не брани и можемо се молити свуда и у храму и код куће и у аутобусу...

Сетимо се епидемије свињског грипа...

Она је проглашена уочи упокојења блаженопочившег патријарха Павла...

А онда су звона стално звонила, народ се молио, на опело се скупило преко милион људи...

Нико се није заразио и после се више није поменула епидемија...

Али да се сад случајно деси да се неки наш брат зарази на путу за кућу после пуне цркве...

Сви би окривили нас православне, што смо непослушни...

Ионако смо стално на тапету...

Зато да се смиримо и да послушамо...

И убрзо да се радујемо!


2.

      После свете архијерејске литургије  унутар цркве посвећене светом Николају, епископу мирликијском и чудотворцу где је на празник светих четрдесет мученика Севастијских - Младенаца (манастирска слава у манастиру Никољу Рудничком) била пуна црква верног народа, на парчету Небеске Србије где су за време трајања службе били суспендовани земаљски закони, уредбе и наредбе дајући првенство Вишем Законодавцу, а на којој је васкрсли црквени хор Опленац појао уз свог влаадику, свештенике и верни народ - од владике на затражени благослов добијам иконицу на којој је представљен Сабор свих српских светитеља, а Весна икону Арханђела Михаила - њене девојачке славе. 

    Ето нам заштитника и заступника пред Господом у ово смутно, искушењима бременито време.



ПОРУКА

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

08.март/21. март пролећа Господњег 2020. године

Свети Теофилакт Исповедник

Субота

Порука упућена оцу Серафиму преко Вибера која, затрпана осталима послатим од стране потребитих, није стигла пред очи мог духовног оца. Уз поруку послата фотографија колегинице и мене на терену под маскама и са рукавицама.

    "Инспектори на терену, маска и рукавице набављене у приватној режији, службени аутомобил на издисају, црни дим се вије из ауспуха, остали аутомобили у бољем стању су код функционера којих нема на терену - пешадија гута дим и прашину. Све се убрзава, време се скраћује. Какав тренинг за Апокалипсу!

     Али добро је све кад си и док си са Христом. Туга ме хвата кад видим колико је народ слуђен. Мала је сила наше молитве под оваквим ударом и притиском, али Господ ће наше бреме понети, неће нас напустити..."

ДУШАН ЦАР

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

07.март/20.март зиме Господње 2020. године

Цветих седам свештеномученика Херсонских

Петак

        Објава на фб профилу (моја препорука)

        За време куге у средњем веку цар Душан се са све супругом царицом Јеленом (кршећи, донекле, аватон) од заразе склонио на Свету Гору.

        Какав је он био цар!

        Не будите лудо смели и храбри, будите то онолико колико је то био (а био је) и Душан цар  (смајлић).

СМРТ И ВАСКРСЕЊЕ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

06.март/19.март зиме Господње 2020. године

Света 42 мученика Аморејска

Четвртак

1.

     "Ако умреш пре него што умреш, нећеш умрети кад умреш."

      (Натпис на једном манастиру на Светој Гори)

2.

      "Ти ћутиш, а срце се радује. Без речи сведочиш."

        Отац Симон.


МОЛИТВА СТАРЦА СОФРОНИЈА

 ОБЈАВА СА ЗИДА МОГ ФБ ПРОФИЛА УЗ ФОТОГРАФИЈУ СВЕТЛОПИСАНУ НА СВЕТОЈ ГОРИ 2019. ГОДИНЕ (ЦВЕТ)

       Ако не знате чиме бисте испунили време и не знате или нисте у прилици неком конкретно да помогнете. најбољи начин да то ипак учините јесте да се молите једном варијантом Исусове молитве онако како то чинио преподобни старац Софроније Сахаров:

"Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног и сав Твој свет,"

      Њом бисте помогли и свакоме и свему на свету, орадостили бисте све живо и неживо и чак подстакли сваку посусталу семенку и пупољак да се без потреса и нама наоко невидљив начин ипак развије у лист или цвет, у лепоту пролећну - Божију - која спасава и која ће једино одржати и спасити овај свет!

РЕЦЕПТИ ЗА МАЛОВЕРЈЕ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

05./18. март зиме Господње 2020. године

Свети мученик Конон. преподобни Марко

Среда


      1.

      После литургије пређеосвећених дарова којима се, слава Богу, причестих (објава скинута са друштвених  мрежа):

      Рецепт за сигуран лек против корона вируса и свих других болести

      Потребно:

-један мањи квасни хлеб

-једно црвено вино

-православни свештеник

       Начин приреме:

-предложити дарове на Часну трпезу

-молитва свештеника за силазак Светога Духа на предложене дарове

-силазак Светога Духа

(освећење предложених дарова и претварање истих у Тело и Крв Господњу)

     Начин употребе:

-Недељом и црвеним словом у преподневним часовима (негде око девет) и на празан стомак, доћи у православни храм,  (јер се лек једино ту даје) и на позив свештеника са страхом. вером и љубављу приступити.

  За више информација посаветујте се са вашим свештеником или духовником.

  (Пре 2020. година лек препоручио лично-Лекар душе и тела).

2.

     Пре пет минута се Весна телефоном са посла са симптомима јаке прехладе и каже да се чула са својом докторком. После 14. сати поподне идемо у Медицину рада код бивше Фабрике Шамот где је одређен центар за преглед они који сумњају да су се заразили корона вирусом.

     Искушења почињу и треба Господ да нам дометне снагеда кроз њих прођемо неозлеђена тела и духа, Весна има слаб имунитет и хитна помоћ благодати је заиста неоходна. Боже помози опрости. помилуј и спаси!

     А у кући смо у Сеничанима заједно са Весниним родитељима.:Јездимиром од 83 и Радојком од 71 годину. Дај Боже да ником ништа не буде и сви остану здрави!

3.

    Само јака прехлада која се лечи хемомицином. Нема температуре, Јака упала грла. Сестра испред амбуланте у чекаоници под пуном заштитном опремом. Ово је први сусрет уживо, а не са ТВ екрана са корона вирусом и вирус без да те пита да ли то желиш ускаче у наш живот.

   А како непоменик завитла помисли и помрачи ум и како их срце прихвата кад се забринеш за нечије здравље! А мислиш, причешћен си. идеш у Цркву. верујеш да је све што се догађа по Божијој вољи или допуштењу и онда кад је најпотребније да останеш у вери она те напусти, јер се теби нешто лоше лично догађа и тако ти открива колико си, уистину, маловеран. А како ли је тек оним људима који не знају или не маре за Бога!?

  Заиста: једина одговарајућа молитва за сва догађања широм планете је она преподобног старца Софронија Сахарова:

  "Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме (нас) грешног (у), (е) и сав Твој свет!"




КАДА ЋЕ ДОЋИ КРАЈ?

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

04.март/17.март зиме Господњен2020. године

Преподобни Герасим Јордански

Уторак


1.

     Ако прикупљаш само за себе. као безумни богаташ из Јеванђеља, заборављајући друге људе, тада ће твоји дани изненада доћи свом крају. Твој дан се претвара у ноћ. И чујеш глас: Ове ноћи тражићу душу твоју од тебе, и оно што си припремио чије ће бити?"

Архимандрит Василије Ивиронски

2-

     Читати Јеванђеље!

Двадесет четврта глава Јевнђеља по Матеју!