недеља, 10. април 2022.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО

 Недеља

19.април/2.мај

И опет, и опет, као и тог Васкрса 2012. године понавља се проповед, беседа Цариникова, од слова до слова, понавља се, а опет није иста, јер ни ми нисмо они од те године, нисмо чак ни исти они од јуче....

(Инспирисано Васкршњим словом Светог Јована Златоуста)

Ангел вопијаше благодатњеј: Чистаја Дјево, радујсја,

и паки реку:радујсја, Твој Син воскресе тридневен от гроба
и мертвија воздвигнувиј, људије веселитесја!
Свјетисја, свјетисја Новиј Јерусалиме,
слава бо Господња на тебје возсија,
ликуј ниње и веселисја Сионе:
ти же чистаја красујсја Богородице
о востанији рождества Твојего.
(Ирмос Празника)


Радуј се, душо моја, предобрасцу Пречисте Дјеве, и опет ти кажем, радуј се!
Христос, Бог наш, устао је из тридневне смрти, смрти којом је смрт усмртио!
Запљескајте рукама, заплешите ногама, сва тела васкрсла! Певајте сва уста из срца и духа вашега, Духом Светим васкрсла! Кличите Сину, неописивој Слави Оца Небескога, јер Га имате лицем у Лице гледати, не више с леђа као Мојсије!
Радујте се, јер сте сви живи, и ви што живите у сећању Господњем и нашем, ви што нам увек освећењем својим у обличју честица Класа неораног са Господње Трпезе сијате!
Данас, у том вечном данас, смрти нема. Само је вид завесе која нас привремено дели да и физички поново загрлимо наше миле и драге, да их гледамо у добре очи и сунчамо се на њиховом осмеху.
Радујте се, непријатељи наши, ви што сте нас мрзели и вређали и тиме нас до сопственог кротког и смиреног срца доводили, и ви сте браћа наша и учитељи наши!
Радујте се, биљке и птице, облаци и цвеће, и вас је Господ својим васкрсењем за нову твар спремио!
Радуј се, свака сузо мученика и невољника, јер ниси изгубљена и сијаш сад у Слави Васкрслога Христа!
Радујмо се сви као цариник и разбојник, јер:

"Ко тражи од Бога мање што заслужује, свакако ће добити више него што тражи. То сведочи цариник: тражио је опроштај, добио је оправдање (в. Лк 17, 9-14). Разбојник је тражио да буде само споменут у царству, а наследио је читав рај, и то-први (в. Лк23,43)!"

(Свети Јован Лествичник Лествица Поука XXV О упропаститељу страсти, узвишеном смиреноумљу, које се развија у невидљивом осећању)

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!И

ОДЕЖДЕ СУ БЕЛЕ

 субота

18.април/1.мај

         Највеличанственији и најпотреснији моменат Светој Божанственој литургији на Велику Суботу за мене је кад свештеници са себе скидају одежде у бојама које симболизују жалост и облаче беле - облаче се у светлост и радост.

         То са собом носи овај дан, а такав је и сав наш живот. Лежиш у Гробу и мирујеш, мртав си као и сва Божија творевина, уз свог Творца си и ишчекујеш да се из смрти као из сна пробудиш у вечној светлости и радости, да гориш као благодатни огањ из Јерусалима очишћујући,не палећи,јер си само милошћу Божијом с Њим сједињен и све ти Он дарује, јер те је усинио, Себе ти је даровао.

         Бог је са нама!

БИЋЕ ДВОЈЕ ЈЕДНО ТЕЛО

 Велики Петак

17. април/30. април

"Зато ће оставити човек оца свог и матер своју, 

и прилепиће се жени својој, 

и биће двоје једно тело." 

(1. Мој. 2: 24)


Распет  сам на Крсту тим једним телом.

Да ли ћу се причестити на празник Христовог Васкрсења, зависи од тога да ли ће ми моја жена Весна опростити, скинути ми епитимију дату њеним речима: " Како ћеш моћи да приђеш Чаши на Васкрс кад ми све ово чиниш!?"

И тако све што градих у овом посту, срушило се као вавилонска кула. Истина ми је пљуснута као шамар у лице: само гледам на себе и своје потребе и да себи угодим, не пазећи на друге, поготово на њу која мије најближа.

Мишљах да се провукох кроз овај пост без великих потреса, са ненарушеном сликом себе као сасвим исправног лика, додуше без неких великих врлина, али и без великих падова у смртне грехове и поробљавања страстима. Огледало пред лице постављено не од моје руке беше незамагљено мојим дахом. Видех сву своју ружноћу и гнусобу и шта значе сва Веснина ћутања и трпљења.

Метаније чиним велико (мислено, наравно, да не схвати тај чин као да јој се ругам поново) и молим је да ми опрости, са искреном намером да се променим да ћу убудуће бити пажљив у  односу према њој и сваком ближњем.

Моја одсутност и заокупираност писањем, праћењем богослужења преко преноса уживо са јутјуба, удубљивање у читање књига, при том смирујући напетост узимањем хране са које одлећу мрвице на све стране по простору и предметима у простору где живимо бивају фитиљ који пали и доводи до експлозије нетрпељивости инезадовољства где се гелери расправа и свађа тихом речју, јер је Велики петак, забијају у отворено и огољено, незаштићено месо срца. Моја напетост потиче од неразумне жеље да преко својих снага истрајем у подвигу молитве за оне који страдају, растрзаност и немир произишао из површности која се приликом тог покушаја редовно јавља као последица краткоће времена, а труда да се ништа не изостави и не пропусти у самонаметнутом молитвеном правилу, а све то чинећи и свесно и несвесно занемарујући присуство и постојање живог бића које је ту, поред мене, физички близу, и које страда због прелесног понашања коме је узрок духовна незрелост и детињатост.

Молиш се и машташ о томе да волиш све људе и трудиш се за спасење оних које не знаш и не видиш, а занемарујеш и занемаривањем повређујеш  оне који су уз тебе и воле те и трпе те таквог какав си (и хране те, и перу, пеглају, облаче, чисте за тобом).

У овоме и јесте чудо и тајна свакодневице и општења са ближњима: ОНИ ће ти рећи ко си и какав си, не мор асе путовати замишљеним, својеручно пројектованим и конструисаним шатлом у замишљене божанске сфере да би чуо одговор шта ти је чинити да би се покајању привео и променио.

Просто речено: ако не знаш ко си, питај своју жену- она ће ти то најбоље објаснити.

НЕ ИЗДАТИ ХРИСТА У ГОРЊОЈ ОДАЈИ СРЦА

 Четвртак

16.април/29.април 

1.

       Ових великих дана више смо у кожи трагичних учесника на страдалном путу Господа нашега Исуса Христа ка смрти на Крсту.

Зар има трагичније личности у историји људског рода од Јуде издајника!? Какав се бездан под њим отворио кад су му се отвориле очи душе - каква тама и безизлаз  су се под њим отвориле!? И каква је величина и одговорност слободне воље коју нам је сам Господ даровао да би смо заличили на њега - да је могуће да и самог Дародавца издамо, на Крст прикујемо!?

Господе, дометни нам снаге да се покајемо пре исхода из овог метежног живота, не препусти нас икада очајању којему смо склони!

2.

      И, поново, иста песма,као и сваке године. Као Божанствена Евхаристија понавља се, а непоновљива. Увек је иста и као прва је, јер је Тајна. Као Тајна вечера у Горњици. У горњој одаји срца.

У ГОРЊОЈ ОДАЈИ СРЦА

" Ево стојим на вратима и куцам. 

  Ако чује глас мој и отвори врата,

ући ћу њему

и вечераћу с њим

и он са Мним."

(Откр. 3; 20)


Уђи Господе,

отворено је.

И гости и домаћи

су већ за трпезом

у свечана, вечерња

одела одевени.

Горње место те чека.

ПОЈАЊЕ МАНАСТИРСКО

 Среда

15.април/28.април

(написано за време праћења богослужења вечерње службе Велике Среде из манастира Свете Јелисавете у Минску)

Чертог Твој

вижду

Спасе мој

украшениј

и одежди не имам

да вниду воњ.

Просвјети одјејаннје

души мојеја, 

Светлодавче,

и спаси мја!

(Свештеник поје, потом пар монахиња, затим монашки хор. Потрес до дна бића. Цео  Велики и Часни овогодишњи пост обухваћен ми је овом молитвом у стиховима. Такво ми је трнутно духовно стање. То сам ја.)

ЗВОНЧИЋИ

 Уторак

11.април/27.април


Тешко је мени

књижевнику, фарисеју и лицемеру

испод ока гледајући Светлост

Господа кушајући

мени

породу аспидином

змијском свлаку

носећи бремена тешка

мудрости  људске

на Кулу вавилонску 

попети се

Премудрости супрот

Небу пркосећи


Мени је лако

кад масу подбодем

да из свег гласа виче:

Распни га, распни!


И Он 

Бог мој није

Авраама, Исака и Јакова

Бог живих

јер сам мртав

и гроб окречен

и добро ми је овако

градећи се праведником

као што беше заиста

цариник онај

што се горко кајаше

што узимаше

ћесару ћесарево


Само се једном чудим

у овој маси 

што на моје 

уздигнуте руке

виче и урла:

зашто ми на хаљинама

звончићи и прапорци

сво то време

ћуте!?




субота, 9. април 2022.

О ВЕЛИКОМ ПОНЕДЕЉКУ

 Понедељак

13.април/26.април

На 3. часу док свештеници читају Јеванђеље по Матеју, ми ходимо за Христом од Његовог рођења, кроз читав Његов живот до Крсне смрти, Васкрсења и Вазнесења. Речи Јеванђеља теку уједначено и постајемо сведоци, некад смо ближи месту догађања, некад посматрамо из далека - све по срцу нашем. Важно је да смо с Њим и да се нисмо разбежали. Да ли ћемо с Њим остати и до Голготе, не знамо ни сами - испит је то.Сад постоји толико ствари са скривеном удицом у себи да нас улове и одвуку од Христа. На мамце смо слаби, можда сами повучемо најлон да нас извуку из наше природне средине као у цртаном филму.

Један је узак и тесан пут. Онај за Христом - ка страдању и смрти на Крсту, смрти којом се смрт уништава, али мало би нас за Њим. Даруј нам, Господе, да издржимо нешто мало нашег страдања да бисмо, по дару Твоме, са Тобом и Тобом васкрсли!

УЛАЗАК ХРИСТОВ У ЈЕРУСАЛИМ

 Недеља шеста поста-Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим-Цвети

12.април/25.април

Из Акатиста Уласка Христовог у Јерусалим-Цвети

...Икос 11

Светлошћу небеском заблистао је свети храм када си га Ти посетио, Исусе, и очистио од земаљских трговаца, а заједно са њим се данас просвети и свети град као што прорече Исаија:"јер ће из Сиона изаћи закон и реч Господња из Јерусалима", јер си на страдање дошао и Својим Крстом донео светлост, радост и љубав, Тога ради, рекао си ученицима пре Свог страдања:"Још је мало времена светлост са вама; идите док светлост имате да вас тама не обузме. Верујте у светлост, да будете синови Светлости." Ови си рекао, Господе, да се ни у страдањима Твојим светлост вере не угаси у ученицима Твојим, да не пођу у таму неверја, не знајући куда иду да и сви који истински у Тебе верују ускликну:

Благословен си Христе, Светлости свету, кога лукави свет омрзну!

Благословен си, Исусе, Сунце правде, од искрених пријатеља Својих увек величани и препрослављени!

Благословен си, Незалазна и Тиха светлости, који си на залазак Свој у Јерусалим дошао!

Благословен си, Ти који живиш у неприступној Светлости, који долазиш зором Васкрсења да сав свет просветиш!

Благословен си, најслађа и увек жива Светлости, која си се на Сиону јавила - да просветиш таму моје душе!

Благословен си, Светилниче, који светлиш гориш, упаљени у Јерусалиму, да опет упалиш  угашени светилник мој!

 Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!


Објава на фб профилу Rosa Stern

"Они који вам данас кажу ОСАНА (дај, Господе, спас), сутра се могу љутити на вас и да вас осуђују. Заборавите, опростите, јер ће вас то разапети. Дакле, научите своју душу да чврсто стоји на земљи Истине, да се храни само божанском љубављу и да буде вођена само Божијом руком да би могли да издржите колебања овог света. Срећан празник са душевним напретком!"

(Архимандрит Андреј Конанос)