понедељак, 30. новембар 2020.

ЛОНЧЕ

       Приступање причешћу без покајања и са себе скинутих грехова је као сипање воде у лепо, шарено, али шупље лонче, обијеног емајла, глеђи са мање или више приметним рупама при дну. 

      Шарено лонче си ти који не држиш благодат, јер си шупаљ и обијен и пропушташ и О(о)нај коме си потребан ће те узети себи само на кило и уз попуст, надајући се да је место где је отвор готово неприметан тек фабричка грешка и где у најбољем случају, кад постане свестан обима грешке, можеш завршити и служити као саксија за цвеће - оквир за туђу, а не сопствену лепоту. 

       И то је добро, и то је да Бога хвалиш, јер ниси завршио на отпаду, у старом гвожђу или високој пећи.

уторак, 17. новембар 2020.

БОЈ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

3.март/16. март зиме Господње 2020.године

Свети мученици Евтропије. Клеоник и Василиск

Понедељак


     Толики је притисак и толико вибрира ваздух од демонске енергије да паника нагриза слабашни у људима нервни систем да се већ дешава да из њих урлају страсти и осујећене намере и жеље и то чисто овоземаљске. материјалне.

     Цео свет се претвара у материцу и дом за зачеће, брзи развој. рађање. раст и појаву антихриста.

     Војска Христова је изгледа мала, збуњена, слабашна и наоко невидљива. али се збијају редови и мада напетост расте - страха нема. Христос је у уму. срцу. врло често и на уснама. Војска се "умрежава". Са Христом. у Христу ступамо у бој. марширамо у сусрет пролећу... И Сунце сија, греје и све почиње да цвета. и изгледа као да природа не мари за ове таласе што потапају људске душе.

     Лепота вапи да је приметимо и да се у њој одморимо. Ми, који смо Христова војска, само Њиме јака и самилости пуна према онима који од страха премиру и за Бога не знају.

     Смилуј се. Господе. на узбуњени Твој свет!

  

СВЕТИ СВЕТОГОРЦИ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

2.март/15. март зиме Господње 2020. године

Спомен светог Григорија Паламе; свети свештеномученикнТеодот Киринејски

Недеља - Пачиста


1.  

      Говорио је "да онима који желе да се потпуно предају молитвеној самоћи. не само што им је неугодно разговарање и општење са мноштвом људи. него и са онима који живе на исти начин као и они. То бива зато што се тиме прекида стални и омиљени разговор са Богом и сабраност ума, којим се одликује унутарњи и истински монах, разбија на два дела, а понекад и на више делова.

      Према манастирском писању, већина људи прави једну уобичајену и велику грешку. Људи траже само лепе и угодне ствари и догађаје. који им омогућују да што лакше и са што мање труда живе свој живот.

     Када се почне окретати друга страна медаље - са тешкоћама. мукама и страдањима које су у животу нераздвојне од лепих и угодних ствари - тада они почну да траже излаз из невоља које су их задесиле. Тада почињу мислити о Богу и полако долазити у храм Божији, да би ту потражили утеху и избављење од својих невоља.

са сајта опанак.рс


2.

     Синод Константинопољске патријаршије одредио је дане за празновање нових светитеља са Свете Горе.

     Старац Данило Катунакијски. оснивач братства Данилеја. прослављаће се 7. септембра. Датум празновања преподобног Јосифа Исихасте је 16. август. Атонски горостас старац Јефрем Катунакијски од сада се празнује 27.фебруара.

са блога svetogorskestaze.blogspot.com

   

ОБОЛЕТИ ОД ПРИЧЕШЋА

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

01. март/14.март зиме Господње 2020. године

Света преподобномученица Евдокија

Субота


Зоран Ђуровић

Оболети од причешћа

      "Да ли је могуће оболети преко примања причешћа које се у Православној цркви од 9. века обавља са кашичицом, а не одвојено (посебно се узимао у руку хлеб, а посебно вино, као и данас у Јаковљевој литургији) како је била стара пракса? Питање је актуализовано у нашим данима појавом пандемије корона вируса. У католичкој Италији су чак забранили мисе, а на то неки православни теолози гледају подсмешљиво и као јасним знаком недостатка вере. Једнако гледају и на неке православне првосвештенике којису предузели неке заштитне мере...

...   Да би дали теолошки одговор. морамо најпре да знамо шта је Причешће. а затим и историјске праксе и догађаје који нам указују на православно разумевање ове Свете Тајне...

      Причешће је есхатолошко тело Оваплоћеног Сина Божијег, Исуса Христа, који је имао једно индивидуално тело као и свако од нас. али које је специфично. јер у себи садржи све свете од постанка света. као и оне који ће се у историји тек родити. али су већ сада садржани у том есхатолошком. небеском Телу. То није ово наше психичко тело. које има актуелне кости. месо и крв. Оно је васкрсло и преображено тело. Да није такво. Исус не би могао причестити Апостоле на Велики Четвртак. јер би им дао само одушевљено тело. а не ово духовно. Наиме. ни Апостолима. ни нама се не даје по неколико грама меса и крви...

...  Поред тога што бисмо - ако би ови теолози били у праву - само потврдили старе паганске оптужбе за канибализам, рушили бисмо и пост. јер бисмо јели мрсно...

     Причешће је реално општење са Царством Божијим. које је Исус Христос. Зато је оно нераспадиво и улази у нашу димензију времена и простора. али њоме не може бити обухваћено. него нас смешта у себе. Реч је о томе сједињењу. а не о неком физичком процесу храњења. Ту слику употребљава апостол Павле када се позива на то да ће муж и жена бити двоје у телу једно. а то му изображава јединство које је између Христа и Цркве.

    Зато је причешће антитип како га назива свети Григорије Богослов. јер хлеб и вино су елементи који реално садрже Васкрслог. али и који задржавају своја физичка својства....

.... Причешће се и назива леком бесмртности. али у смислу који сам навео. али не да је лек као и сваки други. јер видимо да сви умиру. Мада ко верује у Исуса неће видети смрти никада. чак и ако умре. јер улази у нову. васкрслу димензију. али у коју улази већ овде. кроз причешће. које је то васкрсење...."

петак, 13. новембар 2020.

ИСПОВЕДАЊЕ ВЕРЕ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

29.фебруар/13.март зиме господње 2020. године

Преподобни Јован Касијан

Петак


Објављено на фејсбук профилу у 16.56


     Ово су дани када је приступање светој Тајни причешћа такође један вид исповедништва: или верујеш у Бога или не верујеш.

      Ако не верујеш, не приступаш чаши са светим Даровима, кашичица из које се прима Причешће за тебе је потенцијални преносник корона вируса, јер се ми, лаици, преко ње једне сви причешћујемо, а није средство којим у себе уносиш Лек бесмртности. За тебе је довољна дневна доза уношења духовног корона вируса преко медијских кутлача претходно уроњених у казан програмиране антихристовске панике. Такав вирус разара и разједа ионако танко ткиво вере у промисао Божији и Господње речи да нам је и свака длака на глави избројана и да врапчић на земљу не пада без воље Творца који све у Својој руци држи.

СВЕТЛОСТИ ТИХА

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

28.фебруар/12.март зиме Господње 2020. године

Преподобни Василије Исповедник

Четвртак


Пева ми се....

Предвечерње благодарење,

Песма старохришћанска

Светог мученика Атиногена


Светлости тиха

Свете Славе

Бесмртнога Оца Небескога

Светога Блаженога;

Исусе Христе!

Дошавши на запад сунца,

Видевши светлост вечерњу,

Певамо

Оца

Сина

и

Светога

Духа,

Бога.

Достојан си

у сва времена

да певан будеш

гласима светим,

Сине Божији,

Који живот дајеш,

Зато Те свет слави.



СТАРАЦ ЈОСИФ И ОТАЦ СЕРАФИМ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

27.фебруара/11. марта зиме Господње 2020. године

Преподобни Прокопије Декаполит; преподобни Талалеј

Среда


            Објава фејсбук странице Манастир Јовања - Ваљево од 10.марта у 22.31:

"Јуче је 9.марта 2020, године канонизован старац Јосиф Исихаста. Дан прослављања старца Јосифа ће бити 28.август. Преподобни старче Јосифе Спилеоте, моли Бога за нас!"

           Дан прослављања пада на празник Успења Пресвете Богородице, када је и старац уснуо у Господу. Никад из мене неће избледети слика и прича старца Јефрема Филотејског и Аризонског о уснућу његовог духовног оца.

           Даруј ми, Господе, макар мрву послушности и љубави моме духовном оцу-протосинђелу Серафиму Петковићу из манастира Свете Тројице, Бјеле Воде, Љубовија.

          Нисам телом уз свог оца. Љубављу и чежњом за сусретом Весна и ја га свакодневно оприсутњујемо у свом заједничком животу.

           И за њега ти се молимо, преподобни оче Јосифе, јер је гранчица лозе са твог чокота. Ниспошљи му Божије благодати да нас све, овако разбијене, све овако грешне, носи и води тамо "где ће и Мој слуга бити."


КОРОНА ВИРУС

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

26.фебруар/10.март зиме Господње 2020.године

Свети Порфирије, епископ Гаски 

Уторак


       Корона вирус. Мигранти, Лажне вести. Теорије завере. Земље и државе чије су границе бодљикаве ограде и жице.

       Пали Адам тоне све дубље у блато. И све је мрачније и све што се дешава те убеђује и ствара  привид да пролећа неће бити, да празник Васкрсења Христовог нећемо дочекати здрави и нормални.

       Креатори светске хистерије и сејачи панике заборављају да Христос јесте човек, али је и Бог. И то Свемогући и Сведржитељни.

       Када си са Христом, унутар себе пониреш у мирне дубине, узбуркана површина житејског мора остаје то што јесте и где јесте-ум и срце немир не дотиче.

       Није равнодушност у питању, већ проницање кроз причину и раскривање демонских обмана, сплетки и лажи.

       Кад си Богом насићен и од Њега не одступаш, сила си која може и узбуркано море умирити, и то у две речи:"Ћути, престани!" 

       Господе Благи и Свемоћни, не дај ми да одем из Тебе!


четвртак, 12. новембар 2020.

И ОПЕТ ПОСТ ПРЕД ВЕЛИКИ ПОСТ/ово је пролог за ратни дневник

Рукописано у православном роковнику за просту 2018. годину. а пребачено у електронској форми за мало дуже време, ако се роковник буде временом изгубио или ако буде завршио у пламену, као што је случај са многим рукописима несигурних скрибомана у моменту самодеструкције. Тако да се можда одавде нешто окруни и у вечност, ипак електрони припадају небесима или, макар, поднебесју.

БОГ СЕ ЈАВИ

Бог се јави
у слави

Бог се јави
трави

Бог се јави
Морави и Млави

Бог се јави
теби, мени
Светом Сави

Бог се јави
да ђаво поплави

Ваистину
Бог се јави
сваком јави-
не заборави!


ПРАВОСЛАВНИ РОКОВНИК
за просту 2018. годину

ПЛАНЕР

Планирам да своје срце спустим у дланове Божије.
Планирам мој глас у молитви буде мој, јединствен, непоновљив,, када ме Бог чује, да зна да сам му се то ја обратио. Знам да кроз ове речи пирка ветрић горди, да придајем себи непостојећу важност. Не кажем да нема тога, али потреба је другачија, узрок је дубљи и не могу да му се одупрем.
Хоћу да Богу певам својим гласом. Не знам само да ли то умем.
Хоћу да ми молитвом царује тишина, ако је речју досегнем, уловим.
Хоћу да Те не изгубим, хоћу да разговарам са Тобом, јер Те волим и знам да си мој пријатељ. Највећи и најближи кад ми је најтеже.
Кад осетиш моју патњу и кад ме утешиш како само ти умеш, када ми кроз топло присуство ближњег тихо ставиш до знања да си ту.
Хоћу да говорим и певам о Теби. Теби и оном ко жели да овај глас чује.
Теби, Истино мога срца!

ТАЈНА

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

25.фебруар/9. март зиме Господње 2020. године

Свети Тарасије Цариградски

Понедељак


Са фејсбук профила Агиорит:

"Живот без Свете Тајне Причешћа изгледа као озбиљна болест без лека."

Митрополит Мисогијски Николај

У ХРИСТУ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

24. фебруар/8.март 2020. зиме Господње; Прво и друго обретење главе светог Јована Крститеља

Недеља

     Дивно је видети како Господ кроз малена искушења приводи Своју децу ка Себи и Путиру пуном Његовог Тела и Крви. Лепо је видети и како се радост сједињења са Господом разлива по лицима новопридошлих или новопризваних у Цркву Христову. И како та радост исијава и на нас, већ мало преморене удове Тела у сталним биткама са светом, нас који се тад присетимо својих почетних корака на путу ка Христу, при чему поново на језику, готово чулно, осетимо поново укус бесплатне благодати.

   Сваки сусрет са Христом је, додуше, нов и непоновљив, али тај први се никад не заборавља: када се сав склупчаш у сигурности Очевог загрљаја, окупан Духом Светим који је са тебе скинуо сву прашину накупљену по беспутицама овог света, тог света који ништа није могао да ти пружи сем лажне среће и обмане.