уторак, 17. новембар 2020.

СВЕТИ СВЕТОГОРЦИ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

2.март/15. март зиме Господње 2020. године

Спомен светог Григорија Паламе; свети свештеномученикнТеодот Киринејски

Недеља - Пачиста


1.  

      Говорио је "да онима који желе да се потпуно предају молитвеној самоћи. не само што им је неугодно разговарање и општење са мноштвом људи. него и са онима који живе на исти начин као и они. То бива зато што се тиме прекида стални и омиљени разговор са Богом и сабраност ума, којим се одликује унутарњи и истински монах, разбија на два дела, а понекад и на више делова.

      Према манастирском писању, већина људи прави једну уобичајену и велику грешку. Људи траже само лепе и угодне ствари и догађаје. који им омогућују да што лакше и са што мање труда живе свој живот.

     Када се почне окретати друга страна медаље - са тешкоћама. мукама и страдањима које су у животу нераздвојне од лепих и угодних ствари - тада они почну да траже излаз из невоља које су их задесиле. Тада почињу мислити о Богу и полако долазити у храм Божији, да би ту потражили утеху и избављење од својих невоља.

са сајта опанак.рс


2.

     Синод Константинопољске патријаршије одредио је дане за празновање нових светитеља са Свете Горе.

     Старац Данило Катунакијски. оснивач братства Данилеја. прослављаће се 7. септембра. Датум празновања преподобног Јосифа Исихасте је 16. август. Атонски горостас старац Јефрем Катунакијски од сада се празнује 27.фебруара.

са блога svetogorskestaze.blogspot.com

   

Нема коментара:

Постави коментар