четвртак, 25. фебруар 2021.

УМРЕЖАВАЊЕ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

14. маерт/27.март пролећа Господњег 2020. године

Преподобни Бенедикт Нурсијски

Петак

Штитови и мачеви подигнути. Маске и рукавице навучене. Крећемо у противнапад!

Са вибер странице хоеске групе  црквеног хора Света Анастасија Српска и преписка са Вујић Зораном из СОЗ Братунац

Двадесет трећег марта закачене за врх 

Молитве за помоћ и заштиту од вируса (читају се саборно свако вече у 19 сати)

Ове молитве читају чланови Светосавске омладинске заједнице Братунац и сви који желе да се придруже свако вече од 19 сати по благослову духовника СОЗ Братунац протојереја-ставрофора Борисава Тодића. Ко не стигне тада, може се помолити кад стигне, у вечерњим часовима. Отац Боро је благословио да ко може и кад може у току дана прочита покајнички псалм 50-ти (Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој...) 

Господе благослови!

Уводне молитве

Молитва Господња

Тропар Светим Јасеновачким мученицима

Молитва у вријеме епидемије

Молитва за пријатеље

Молитва Светом Сави

Молитва у свакој патњи

Достојно јест

Отпуст


Иде на вибер станици договор и преузимање диригентске палице за време када је хор расуштен и нема певања у цркви због епидемиолошке ситуације. Начиних хорски пуч!

Правим форму као да смо на проби. Треба да је што мање изостанака. Једини начин да се у овим условима сретнемо као хор је овај.

Ево извода из преписке са вибер стране хора и са чланом СОЗ Братунац

Диригент-пучиста: Ево горе упутства како можемо да направимо заједничку пробу за све гласове. Биља нек одреди термин. И да прочитамо сви заједно ове молитве.

Пожељно је да буде што мање изостанака са пробе. Нина, зто је твој задатак да пратиш (Нина, иначе, води евиденцију о изостанцима на редовним пробама хора). Ко буде имао много изостанака, неће моћи да иде на планирану ескурзију у Сент Андреју (смајли. Да ли се усваја предлог за читање овог малог правила и у колико сати би то чинили?

На овај начин би сваког дана у исто време макар на десет минута били сви заједно. Пожељно је да то буде у седам сати увече да се тако повезујемо са браћом и сестрама из Републике Српске. Биљо (наш прави диригент), залепи ово молитвено правило на врх странице да га свако нађе кад отвори страницу. Јављам СОЗ Братунац да им се придружујемо, да им се придружује један хор из Шумадије. Значиће им то много....

Даље се развија прича и даје предлог и за читање Акатиста Богородици Тројеручици у 21 сат свако вече...

Светосавској омладинској заједници Братунац

У заједничкој молитви од 19 сати придружују вам се чланови црквеног хора "Света Анастасија Српска" при цркви Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. У Хрусту ваша браћа и сестре.

СОЗ Братунац:

Слава Богу! Да сте живи и здрави, драга браћо и сестре, па да нам дођете у Братунац када прођу забране кретања.

Хор: Благодаримо на позиву... Врло радо га прихватамо, и ако нам старешина наше цркве благослови, ето нас.

Објава СОЗ Братунац својим члановима:

Имамо радосне вијести. Заједничким молитвама које члановин СОЗ Братунац читају свако вече од 19 сати од синоћ су се придружили чланови хора "Света Анастасија Српска" при храму Светих апостола Петра и Павла из Аранђеловца и сестрее из братуначког Кола српских сестара. Позивамо све који ово читају да нам се придруже.

Молитва нека нам буде на здравље душе и тијелана нашу личну, али и корист цијелог нашег многогрешног многострадалног србског православног народа.


ОДЛОМЦИ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

13.март/26 март пролећа Господњег 2020. године

Пренос моштију светог Никифора Цариградског

Четвртак


Одломци из преписке са часним оцем. У празном простору унутар прописаног одстојања, лелујајући као листић на поветарцу, промичу нека званична црквена саопштења.. .

Отац: Добро јутро!

Ја: Наравно да је добро, с прозора у исто, затворен, гледајући.

Отац: "Шта се ради?"

Клик. Кроз празан простор долећу акти:

Епископ Стефан (Шарић) Цркве без верника - прилог РТС

...

Ја: Шта да ти кажем - књига спадне на једно слово -  код нас на послу на два слова, додуше -  и то смо на најдаљој могућој удаљености. иза затворених врата, што би требало да је у реду... и засад дежурамо тако по двоје сваки други дан. Нас шесторо се смењујемо. Остали старији, склонији разбољевању, су код својих кућа... до даљњег...

Него, пошто служите без присутних верника, примате ли неког за чтеца, ипођакона? Радили би за причест.

Отац: Имамо мали проблем... Причест не може да се заради... само гратис... ал испод тезге. 

Ја: Да ти исприповедам једну причу о томе кад су моје старије колеге носиле код обућара Зокија у Буковик ципеле на оправку и он ту услугу никада није хтео да им наплати, јер они раде у инспекцији, па није ред. И тако једном седе њих двојица на предњим седиштима службеног аутомобила, пошто су после оправке обућу преузели, ја седим сам на задњем седишту и слушам Кусића, спадала, како се жали Ранчићу, његовом  нераздвојном колеги, пре него ли ће окренути кључ у  контакт брави југића: "Морамо да мењамо обућара!"

"Што!!??"

"Поскупело је!"

"Па како, Колико си платио?" пита Ранчић, Пироћанац родом, већ мало изнервиран.

"Рекао ми је кад сам га питао колико кошта оправка: ништа. Засад."

Ја (поново): Постоји и алегоријско тумачење горе испричане анегдоте примењено на садашњи тренутак: Зоки обућар из Буковика - то ти је архијереј било које наше епархије. Кусић и Ранчић- то ти је верни народ, обућа - то су ти Свете Тајне, а свештеници - они су ти ја који седим на задњем седишту, умирем од смеха, јер ме нико ништа и не пита и реално се ни за шта и не питам. Ето!"

Отац: (шаље три смајлића који се грохотом смеју)....