среда, 27. мај 2020.

МИРОТОЧИВИ СИМЕОН

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

13/26. фебруара зиме Господње 2020. године
Преподобни Симеон Мироточиви
Среда


МИРО

Свети Симеоне
Оче наш
Небеске Србије,
земаљске Србије

Миро точиш
миро нас носи.
Реком увире
у Мир наш.

Мир вам.

Мир Свој
дајем вам.

Не дајем
онако као што
други дају:

Миром Мојим
Мир мирише.

У миру будите
у Мени довек.

БОГОРОДИЦА ИВЕРСКА ВРАТАРКА

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА
12.фебеуар/25.фебруар зиме Господње 2020.године;
Свети Мелетије Антиохијски;
Празновање Пресвете Богородице у част Њене иконе Иверске
Уторак

ИВЕРСКА

       Само бих да ћутим, тихујем, да не многословим и празнословим, док ми над улазном капијом ума бди  пречасна икона Богородице Иверске. Вратарке.
       Затворио бих се у своју црквицу у срцу подигнуту у част и славу Свете Тројице, а мислени разбојници изван утврђеног комплекса нека плутају по житејском мору, нека нападају на зидине колико год хоће, јер знам да ће се, кад лађе потону и сви изгину, њихов вођа и подстрекач, једини спасити и преобразити као злочестиви Амир и са смирењем, покајан, принети обитељи сребра и злата.
              Једино се молим пред светом и пречасном иконом Богоматере "коју иконоборац копљем прободе" и из које "одмах крв потече" да се по води, натраг, на исток, још не врати и да мени, као и иверској светогорској обитељи, из дана у дан, из месеца у месец, из године у годину, не недостане благодати и милости од Њеног Сина, те да бих и ја, од свих најгрешнији, уз њих, могао клицати Му: "Алилуја!"

ЉЕШЊАЦИ

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА
11/24.фебуара зиме Господње 2020. године
Свети свештеномученик Власије; свети великомученик Ђорђе Кратовац
Понедељак

1.

          На фотографији насталој испред манастира Вољавац у Бијелом пољу после одслужене Свете Божанствене Литургије између владике будимљанско-никшићког Јоаникија и рашко-призренског Теодосија извирује насмешени Горан Лешњак, Веснин брат од стрица чија је кућа на неколико стотина метара ниже од манастира.
          У првом реду на фотографији чуче два од његова три сина Марко и Ранко, Рајко је ван Бијелог Поља.
         Ови Лешњаци заједно са верним народом расту у Христу из дана у дан или боље рећи у литијама лете ка Њему.
          Они су Весни блиска фамилија, дакле и моја.
          Јер: " Црна Гора и Србија - то је једна фамилија!"             
           Не дамо светиње!

уторак, 26. мај 2020.

КРИЗА СРЕДЊИХ ГОДИНА

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА
10/23.фебруар зиме Господње 2020. године
Свети свештеномученик Харалампије (Месне покладе)
Недеља

1.

      Имам утисак да године - имам их проживљених четрдесет девет - некако иду испред мене, као да ум не може да их сустигне, одлазе некуд, заиста без мене.
     Све сам старији, а душа ми је све млађа.

2.

        На литији подршке страдалном народу Цркве у Црној Гори одржаној првог фебруара 2020. године у Аранђеловцу први пут сам осетио да читав овај талас пробуђене националне и црквене свести некако захвата и носи мене, али по инерцији,  иако осећам и за то за шта се бори чиним свим срцем, као да некако осећам да је моје време прошло и да за промену носе и треба да носе млађи од тебе, генерације које тек ступају на животну сцену.
        Време нам је да  учинимо корак у страну, ослободимо место, да не будемо као они који деценијама личе на трубе из којих извиру евергрин мелодије.
        Нама је да чинимо следеће: свим срцем да станемо уз њих и да их подижемо увис, да и они, деца наша, удахну ваздух чисте слободе у Христу.
        Јесте болно кад те убоде жалац спознаје о сопственој пролазности, али је и отрежњујуће. 
        Схватиш дубину јеванђелске поруке. "Он треба да расте, а ја да се смањујем". 
        Или: "Сад отпушташ у миру слугу Свога по речи Својој, јер видеше очи моје Спасење Твоје пред лицем свих народа, светлост да обасјава незнабошце и славу народа Твојега Израиља."

У ЛАНЦУ ВЕЧНОСТИ

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА
09/22. фебруар пролећа Господњег 2020. године
Свети мученик Никифор (Оданије Сретења - Задушнице)
Субота

      Објава на зиду фејсбук профила

      Ево како је један мој покојни деда из фамилије са мајчине стране - њен ујак - највиспренији, најдуховитији сродник од свих Марковића, кога сву сви знали под именом Душко (крштено Душан), велики љубитељ жена и слатког живота, одбачен и презрен од све фамилије при концу свог живота, а једини који је редовно био у Цркви на литургијама, округао, низак, дебељушкаст, једном речју, неодољив, вечито доброг расположења, љубазан, спреман на шалу , а проницљивог погледа, неухватљивих мисли и намера - саставио себи и својима за живота, приликом реконструкције породичне гробнице један гробљански хаику запис (напомена да је већи део живота провео у Паризу, дакле на формално католичком Западу, па му неке финесе и одговарања типа " Амин!" нису ушле у уши до краја; а мени је сад јасно са које стране и од којих предака "вучем" уметничку црту):
      
"Имали смо судбину живота
 Радост и туга
 Сузе су опрале тугу!
 Остаћемо ланац вечности
 Божија воља, опрости

АМЕН

понедељак, 25. мај 2020.

ОСМЕХ БОГУ ОМИЉЕНИХ ДУША

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА
08/21. фебруара зиме Господње 2020. године
Свети Теодор Стратилат; свети Сава Други, архиепископ српски; навечерје Задушница
Петак

         Из есхатолошке перспективе, из места одмора, покоја, свежине и зеленила на војујућу земаљску Цркву и нас остале  полуживе сроднике, пријатеље који на гробље излазимо да бисмо макар тад и још пар пута годишње обишли своје упокојене ближње и том приликом појели и попили понешто за покој њихових душа, најшире се, у чистом блаженству, на нас осмехују, заправо, они које нема ко да помене, за које нема ко да се моли. Јер, у пећинама и у срцима подвижника најтоплији је и најсјајнији пламен воштаница запаљених за упокојење баш тих душа.
         Они који никог немају, имају самог Бога у својој близини.

недеља, 24. мај 2020.

ЗАСТУПНИШТВО СВЕТОГ ПАРТЕНИЈА

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА
07/20. фебруара, зиме Господње 2020. године
Свети Партеније Лампсакијски
Четвртак

1.

         Фејсбук објава са странице Манастир Јовања Ваљево подељена и на мом зиду:

         Данас славимо светог Партенија Лампсакијског, великог чудотворца. Свети Партеније је велики помоћник и исцелитељ људи од рака. 
         Испод објаве стоји окачена о фејсбук зид икона светитеља.
Ништа више. Довољно је.

         2 коментара

          Владимир Илић
          Одмах се сетим оца Симеона из Есфигмена.

          У одговору Владимиру Илићу 
          Срећко Урошевић
          Исто! Ако ће због неког да се међу Србима прошири култ  овог светитеља, то ће бити због оца Симеона.

2.


          Заступничким молитвама светог Партенија, добротом и залагањем пријатеља Ненада Андрића (објавио књиге "Пешке кроз Свету Гору", "Сусрети са светогорским старцима") да прибави биљку Атекно узбрану са катунакијских падина Врта Богомајке и уз помоћ козлаца-змијске траве, а пре свега као одговор на молитве хиландарских монаха ишчитаних на проскомидији у припрати Милутинове и Лазареве цркве, мом оцу Душану је на празник Рођења Светог Јована Крститеља констатовано од стране доктора да је даљи раст малигних тумора на простати заустављен, да мирује и да су престале незаустављиво да се развијају и деле малигне ћелије због којих  је имао две мање и један озбиљнији хируршки захват. И сад већ више од пола године траје стање мировања, не смем да се усудим и да кажем потпуно исцељење без испитаног узорка биопсијом, то јест исцељење траје, а да мој родитељ ни сам није свестан какво му се чудо догодило и како га је Бог погледао,  поново, после петнаестак година када је на крсну славу Ђурђевдан своје мајке, а моје бабе Десанке уграђен троструки бајпас као мост ка срцу начетом од инфаркта.
          Некоме је дато да плива у Божијој милости, блажено несвестан чињенице да га Бог чува, чак и онда када тај баш нешто и не верује у Њега. Велики је Бог наш!
           А ми смо људи мали - као деца - не знамо ништа и тако нас Господ и види - као Своју децу која ни о чему немају појма, мада се претварају  да су одрасли и да знају куд иду и Коме су пошли.






среда, 13. мај 2020.

ГРЧКИ СТАРАЦ ПАПАЈАНИС

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА
06/19. фебруар зиме Господње 2020. године
Свети Фотије Цариградски, свети Букол Смирнски
Среда

1.

          Од суботе 22.фебруара у фејсбук групи Псалтир свештеника и појца Игора Зиројевића бићу стални читач Псалтира, тј. држаћу Псалтир, односно пре да ће Псалтир држати мене.
           Полако се обистињују речи старца ПапаЈ(ј)аниса  - изговорене испод Скита Мале Свете Ане са позиције балкона његове келије, не излазећи на исти већ одговарајући са прозора келије придошлим ходочасницима разних националности, углавном Русима, уз нешто Грка, Румуна, и нас неколико Срба - преко Руса преводиоца (са српског моја питања преводи Ненад Андрић на енглески, Рус са енглеског на грчки прослеђује мало јачим гласом да би старац разумео и чуо питање) -  мени конкретно да нисам створен за монаха, али да јесам за пастира, гледајући ме, oнако ослоњеног на планинарско-пастирски штап купљен у Хиландару са натписом имена манастира и именом Свете горе, са ранцем на леђима - оригинал слика и прилика неког ко је створен стадо да чува да га сачува или изгуби - не дај Боже, што сам и чинио у свом детињству, годинама.То је био брзи одговор на питање да ли да моја супруга Весна и ја  у својим позним годинама, угледајући се на славне претке, одемо у манастир и овоземаљско битисање окончамо, спасавајући се у монашком чину, пошто већ деце немамо и лако би се ослободили овосветских брига. 
          У том једном кратком, језгровитом, вишеслојном и многозначном одговору који се отвора као цвет у рано јутро како дани и месеци, па и године пролазе - права је порука једног Светогорца у својим деведесетим годинама који сазерцава ствари, појаве и личности једнима наизлед нехајним, овлаж, а ипак тако проницљивим погледом, погледом  који је мач којим просеца кроз ткиво - одећу простор-временског омотача право до голе, ничим заштићене суштине и бола око кога се плете читав Веснин и мој живот као једног тела које би у тмини и смени доброг и злог и дана и ноћи на овој изгубљеној планети набасали на праву стазу ка остварењу бескрајне среће која се може једино истински досегнути и живети само у близини Божијој.
          И већ унутрашњим видом спознајем како ми пастирским штапом у знак добродошлице машу и свети цар Давид, свети Спиридон Тримитундски, старац Клеопа  Илију,... 
          Мени, бедном пастиру који ни две нацртане овце не би могао да сачува, о чему може да посведочи и моја весела мајка која ме је не једном затицала по врбичким ливадама, седећег на, у  зелено офарбаној и већ делимично сљуштене боје, столичици, јер је иста не једном летела пре пастира ка овну предводнику који је стадо водио куда је он хтео, а не онуда куда то пастир намерачи, на столичици загњуреног у неку дебелу књижурину-романе домаћих аутора, Павића или Пекића, СФ романе, духовну литературу која је тек почела стидљиво да се, као ниоткуда да је дошла, одједном почела да појављује на полицама локалне народне библиотеке, за све то време  док се наше невелико стадо сладило у младом житу или нестајало из видног поља, чини се пре само минут, минут у стварном трајању од  пола сата, стадо које се скривало  незнано куд по зазеленелом и заталасном мору сачињеном од  никад мирних, шушкетавих зелених стабљика и листова кукуруза.
        На моје питање да моја супруга једино жели да нађе неки, други, боље плаћени посао који би њу испуњавао и би јој представљао терет против кога којој се буни сваки мишић, утроба, ендокрини и нервни систем и да ли да се усуди да у овим незгодним временима, када је имати посао права премија, потражи други, старац је у две речи одговорио да промени посао.
        Док ми оклевамо, меримо, вагамо, плашимо се, бринемо - решења су нам ту пред носом - једноставна и траже акцију, делање. Променити ствари својим чињењем, деловањем. Божија помоћ неће изостати ако је то по Његовој вољи. Али страхом и бригом онај други те не пушта и борба је непрестана. Речима неоописива, недохватљива.  Јер, како се из себе извући и послушати? На томе се ломе и највећи од нас.

ОНО КАД СОЗЕРЦАВАШ

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА
05/18. фебруар, зиме Господње 2020. године
Света мученица Агатија, свети Полиевкт
Уторак

1.

      Вавек ће ми бити задивљујуће да се Господ наш Исус Христос оваплотио и постао као један од нас, али без греха.
       Можда због тога што треба продрети кроз све оне копрене времена, записа, кроз сведочења апостола, па свих светих, кроз читаву заврзламу слика, информација, отисака разних у простор-времену да би се дошло до Богочовека који има своје лично Име - Исус, до Њега  кога можеш дланом дотаћи, прсте завући у ребра, у рану копљем учињену, биту неверни Тома, па му, после свог чулног опитавања, и саме ране  целивати. После две хиљаде година треба снаге и вере да се заиста поверује у историјско постојање и оваплоћење Господње, у Сина Божијег и Сина Човечијег, а да то не остане само прича и сан.
       И зато ме у овим мојим касним  четрдесетим или раним педесетим - не знам шта је исправно - годинама (49)  заиста фасцинира сведочење апостола и свих светих отаца раног хришћанства. Дали је њима или је нама било теже да спознају да је Исус Назарећанин обећани Месија, жељени и дугочекани Господ, Помазаник, Спаситељ?
        Да ли се Истина боље спознаје и види када ти је испред очију или кад си од ње стицајем околности доласком на овај свет у ово време - удаљен, измакнут, померен, на просторно-временској оси, кад си у тачки где ти се отвара широки план тамо где ће ти милијарде информацијских ситних бомби разнети и расејати ум као пустињску прашину Јудеје и да више тај ум никад целог у срце спустити не можеш, ако ти је, наравно, до спознаје те Истине уопште стало.
        Господе наш Оваплоћени, Сине Човечији и Сине Божији, исцели ме и дај ми ума и срца да спознам не природу Твоју, јер је несазнатљива, већ да, причешћен и обожен Тобом, спознам Те онолико колико Ти сматраш  да ми је сад довољно и на корист, а ја ћу тад знати да је бесконачан пут којим се иде из славе у славу, из силе у силу, из љубави у Љубав, ка Теби увек све ближе, ка Теби никад потпуно достижном, никад потпуно схватљивом, а Премудром, а Сведржитељем, Теби Свемоћном и Свезнајућем, Теби непојмљиво снисходећем, Теби, једином истинском Чежњом мога духа, ума, разума, душе и срца...

уторак, 12. мај 2020.

ВЕЛИКИ ПОСТ У ДОБА МАЛЕ КОРОНЕ

РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

04/17 фебруар, зиме Господње 2020. године 
Преподобни Исидор Пелусиот, Преподобни Николај 
(Припремна Месопусна седмица) 
Понедељак

1.
          Допушта или дарује тако Господ наш Оваплоћени да у свом животу осетиш мрву, честицу Страдања Његовог. И то прасликом, праобразом, символом у коме бива, на тренутак, сва пуноћа спознаје.
          Својима идеш и своји те не примише. Љубављу их саздајеш, поново и поново, а руке њихове те уз крст прикуцавају, на крсно страдање подижу. Подигао бих их себи, отимају се.
           Молиш се за њих, јер не знају шта чине, а видиш да се са њихових рамена непоменик на тебе плази, изазивајући и извлачећи испод твоје коже  себи сличног једног таквог као он што је, а који је тако близу и тако ти налик, јер му за ругање и саморугање друштво треба. Горчину пљујеш, а молиш из свег срца да се с њом не смешаш. Жуч и оцат ипак други приносе.
           Боже, Боже мој, зашто си ме оставио?

2.
          Не стоји ми улога блудног сина. Налик сам оном старијем. Змија зависти испузала из мог срца обавија се око ногу ближњих, тражећи им пету да им сукне отров у крв, да и њих зарази, да и они оболе.
           Вратио бих ти се, оче, али да ли је све твоје моје и моје - твоје?
           Болујем змијски и гутам прашину, немуштим језиком вапијући Створитељу:
"Свуци са мене ову тесну кожуљицу. Па нек од змије змај настане и вине се Теби у висине, крилима змајским, у пламену."

3.

        Као наплавину таласи у уму до обале срца доваљаше молитву архијереја са прекјучерашње Божанствене Литургије на Сретење:
"Господе, призри с неба и види и обиђи виноград овај кога засади десница Твоја!"
        Даћеш ми, Боже, да се изгуби мој глас и сједини се у саборни вапај ка Престолу Твоме! Кад ме нема, нема ни гордости моје, ни обмане моје. Кад сам с Тобом, Твој сам и нема у мени сенке ни причине.

4.

       Кад су овакве борбе у припремним седмицама, какав ли ће тек бити бој !?
        А таман мишљах да боја неће ни бити. И заскочи те непријатељ из сопствених редова, из нутрине, из џигерице и жиле срчане и забија нож право између ребара, а с леђа.
        Не можеш у овом свету бити у Телу Господњем, Христовом, а да не будеш бијен и шамаран.