среда, 16. децембар 2020.

РАТ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

10. март/23. март пролећа Господњег 2020. године

Свети мученик Кодрат Коринтски

Понедељак


        "Ако прикупљаш само за себе, као безуман богаташ из Јеванђеља, заборављајући друге људе, тада ће твоји дани изненада доћи своме крају. Твој дан се претвара у ноћ. И чујеш глас: "Ове ноћи тражићу душу твоју од тебе; и оно што си припремио чије ће бити?"

         Бог није неправедан заправо. Успех у борби у духовном животу не раздваја људе, него их уједињује. Истински успех једног човека (истински успех, не замишљени), јесте успех свих. Успех је утеха, извор живота и наде на само за тог човека, већ и за оне који нису успели, оне који нису са њим повезани, који су незнанци.

         Човек налази потпору, не када приступа одређеној групи, или кад маршира против других, већ када је удружен са свима и у име свих. Када је неко повезан са Њим. који је био распет, како би спасио Његове ближње, тада сви постају Његови ближњи, чак и они који су га разапели.

Опасност индивидуализма; "Муња вечноживог огња"; Архимандрит Василије Ивиронски; Издање манастира Светог Архангела Михаила, Превлака; Севастијан прес, Западноамеричка епархија, 2014. године.

            С тим у вези....

       ....Повезују се путем друштвених мфрежа они они који ће се молити у одређено време својом личном молитвом по благословима и упутствима,свештеника, духовника, архијереја тако да се та лична молитва улива у заједничку, саборну. И тако сви заједно чинимо народно дело, штоје и дефиниција и Свете божанствене литургије, и то сада. када је сабирање у истој скопчано са "непријатним ограничењима"-да наведем речи свог духовног оца. А преко вибера и других мрежа иде његова порука са препоруком како се када можемо молити:

        "Са благословом Високопреосвећеног  епископа Атанасија Раките вечерас у 21 сат почиње читање Акатиста Пресветој Богородици Тројеручици наредних четрдесет дана. Било би добро да акатист чита што више српских породица. Шаљите даље."

         Слично томе, покушавам да окупим и покренем људе на вибер групи хора Света Анастасија Српска Сви заједно да се чита редовно правилце Светосавске омладинске заједнице из Братунца по благослову њиховог протојереја-ставрофора Бранислава Тодића, а чији је наслов : Молитве за помоћ и заштиту од вируса (свако вече од 19 сати).

         Христова војска се окупља. Не може се још рећи да збија редове, јер је малобројна и није ни препоручљиво у овој ситуацији кад би ствари посматрали само на физичком плану, док на духовном  су мачеви и штитови  већ подигнути и спремни за рат.

 

Нема коментара:

Постави коментар