субота, 29. мај 2021.

ЦВЕТИ У ЗАТВОРНИШТВУ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

30.март/12.април пролећа Господњег 2020 године

Недеља шеста поста-Цветна

Објава на фејсбук зиду у 05 00 сати:

Јутро се рађа уз молитву.

Молбени канон Пресветој Богородици. Канон Пресветој Живоначалној Тројици. Јутарње молитве. Молитва за непријатеље. Молитва Светом Симеону и Светом Сави-Теодосијева.Молитва за време епидемије. Молитва за избављење из ропства и отварање храмова-Очева.

Стојим окренут ка истоку, према зиду где је са леве стране Икона Богородице Тројеручице принета из Хиландара. До ње је Икона Богородице Геронтисе - Старице, купљена испод Метеора и Икона Богородице Икономисе - донета из манастира Велике Лавре. Хиландар. Пантократор. Велика Лавра.

Стојим окренут ка Истоку, у домаћој цркви. Олтар ми је васцели спољњи свет. Врбица, Златар. Рисовача. Преграђен је модерним, провидним, ниским иконостасом - новим ПВЦ прозором кроз кога се слободно, без устручавања прате дешавања у олтару. Двери су отворене. Из олтара назиру се за службу спремни свештеници-славуји и врапци-ђакони. Појци за певницом која је свуда по лађи цркве-цео пробуђени птичји род. Непоменици-пси  лају, немоћно, из далека. Народ сам ја. И моја, још сну предата, супруга Весна. Пролеће моје. Ближимо се часу када ћемо заједно са птицама отпевати почетак Свете Божанствене Литургије: "Благословено Царство..."

Молимо се, служимо и чекамо излазак Сунца Правде, Христа Бога нашега!

Чекамо да нас обасја Пресветла Тројична Светлост!

Причестићемо се Сунчевим зраком-благодаћу Христа Бога нашега.

Осана на висини!

Благословен Који долази у име Господње!

Нема коментара:

Постави коментар