четвртак, 27. мај 2021.

ОЦУ

 РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ПЕШАДИНЦА

23.март/5.април пролећа Господњег 2020 године

Свети преподобномученик Никон и други

Недеља пета поста-Глувна

Спомен свете преподобне Марије Египћанке

1. 

Недеља глувна. Заиста. Бременита тишином и поукама из Јеванђеља и Апостола за данашњи дан. У ћутању и миру поуке полако тону на муљевито дно душе. Изнићи  ће и нарасти цвет и плод у своје време, као поља пиринча, као цвет локвања, као лепота из тамних дубина сваког од нас што семе примисмо у душе,  водама делте Нила подобне.

2.

Духовна чеда оцу Серафиму преко вибера:

Драги наш оче Серафиме,

Весна и ја смо поново у свом стану после месец дана одсуства из истог због реновирања. Веснини родитељи (65+) неизмерно се томе радују; чим смо изашли, окренули су на улазним вратима куће кључ у брави. Са нама смо повели из куће и њихову зебњу и страх од заразе. Код нас ће та чудна биљка да увене, јер нема чиме да се храни. Додуше, код нас у стану ни најиздржљивије биљке и не успевају да опстану. Што, не знамо, али тако је. Мени је због тога баш жао, Весни нешто мање (смајлић).

Као што знате, ми се кућимо и лутамо ево већ петнаест година, што је ништа наспрам оног лутања изабраног народа четрдесет година у пустињи и баш кад смо стигли надомак Обећане земље, ето крете Апокалипса и Армагедон (још један смајли,мало кисео).

Извињавамо се човечанству ако смо ми, мислећи на ефекат лептира, својим малим, личним катастрофама, допринели да свет сада изгледа овакав какав је. Постајем досадан и себи констатацијом да смо нас двоје кавсокалавити: чим нам открију станиште, ми га спалимо и идемо даље...

Коме се царству приволети?

Контрадикторне поруке пљуште са друштвених мрежа. Једни говоре да је неодлазак у храмове за Васкрс крај хришћанства и да љубав изгони страх напоље да треба бити на васкршњој служби, упркос свим забранама; врх руске цркве (митрололит  Алфејев) у беседи на глувну недељу моли народ да поштују одлуку Патријарха и Синода да у следеће две недеље не долазе у храмове због опасности од заразе.

Како поступити? Бити послушан Цркви, архијерејима, властима... Знамо и усвојили смо ваш став о непријатним ограничењима. Празник Христовог Васкрсења се ближи...ослушкујемо и наше парохијске свештенике, нашег оца Ивана...



Нема коментара:

Постави коментар