уторак, 14. јул 2015.

НОВИ ПРИЛОГ ЗА ЖИТИЈЕ СТАРЦА НЕКТАРИЈА ВИТАЛИСА

SILA SE BOZIJA U NEMOCI POKAZUJE SAVRSENA ILI STA SE DESAVA KAD SI DUHOVNO CEDO SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG

   Ovo sto cu vam sad ispricati verovatno jos nije nigde zapisano (ali ce biti) i vec par meseci se prenosi od usta do usta, isprva kao lahor, a sad vec kao dah Duha Svetoga iznad reke hodocasnika koji bi da celivaju ruku jednom od poslednjih velikih staraca naseg vremena, geronde Nektarija Vitalisa. Starac Nektarije je onaj koga je Sveti Nektarije na cudestan nacin iscelio od raka, koji mu je iz groba prorokovao da ce biti svestenik, onaj starac koji je i u Akatist Svetom Nektariju usao.
    Pricu nama kazuje jedan nas svestenik koji vec dugo godina zivi i sluzi u Grckoj, a kome je u razgovoru svoje duhovno iskustvo direktno preneo starac Nektarije.
Otac D. B. svedoci: " Kad je geronda na Veliki Petak ove 2015. i bukvalno pao s nogu, smestili su ga u postelju u svojoj keliji iz koje vise nije mogao da ustane. Starac kaze da je ono sto je nakon toga doziveo trajalo nesto oko sat vremena.
    Video je svoje telo odozgo, a sebe kako se iz tela izvlaci negde u predelu gde je stomak i gde smo svi nekada za majcino telo pupcanom vrpcom bili privezani. Osecao je kako se polako uspinje navise kroz duhovna Nebesa ka Prestolu Bozijem. Na kraju tog uspinjanja ponovo ga je docekao Sveti Nektarije, mitropolit pentapoljski i cudotvorac eginski.
     Kada su prisli da se poklone Onome Koji Jeste, Gospod Isus Hristos upita Svetog Nektarija: "Ko ti je ovaj starcic?"
    "To je moje duhovno cedo!", odgovori Sveti, sa puno ljubavi i ponosa. I Gospod, Onaj Koji sve vidi i sve zna, pogleda starca, nagnu se malo i obrati se ponovo svetitelju: "Valja njemu jos mnoge na zemlji utesiti i jos mnogima pomoci. Neka se vrati, nije jos doslo njegovo vreme za preseljenje. A kad dodje, ti ga uzmi kod sebe u svoju obitelj."
     Starac Nektarije je dalje svedocio svesteniku da mu je povratak nazad medju zive licio na putovanje liftom, sprat po sprat, dok se nije nasao ponovo u svom, bolestima izmucenom, postom i molitvama ociscenom i blagouhanom telu.
Kad je otvorio oci, video je svoj dlan polozen na ikonu Svetog Nektarija, a kada je dlan pomerio i prstima pomilovao blagi lik, oni koji su bili pored njega poznali su da se starac vratio iz mrtvih.
Starcevih sat vremena na onom svetu u zemaljskom proticanju trajalo je mnogo, mnogo duze. Za to vreme ljudi okupljeni oko manastira u Kamarizi koga je starac podigao i, na srecu, ne jednu, vec hiljade liturgija odsluzio, stigli su i da pozovu doktore, doktori da konstatuju da se starac upokojio, obaveste sve one koji se u takvim prlikama duzni da se obaveste, dopreme i opreme kovceg za starcevo telo, ispune ga cvecem po ovdasnjem grckom obicaju, a onda se starac miloscu Bozijom svima nama na radost, korist i svedocenje Istine vratio``. Koliko je to tacno vreme to nam otac nije rekao, ali je sigurno proslo mnogo sati.
     Dok je nasa poklonicka grupa Starcu, posle susreta sa svakim od nas pojedinacno, kad smo pored njega i na njega izrucili nase molbe i vapaje da ih on svojim slabackim rukama ka Gospodu uznese, pevala "Dostojno jest", "Tamo daleko" i "Hristos voskrese", jednoj od nas koja je stajala najblize starcu i nije ocu mogla u lice da pogleda, vec je gledala u starceve noge ispod prekrivaca, cinilo se da su one bukvalno poigravale prateci ritam i melodiju. U jednom trenutku svima nama se cinilo da ce starac Nektarije u radosti smoci snage i da se ustane i ponovo stane na noge. Ali za to mu je potrebna nasa pomoc.
     Dakle, kao sto se otac Nektarije Vitalis za svaku nasu grupu i za svakog od nas pomoli iz sveg srca Gospodu i Svetom Nektariju da isceli sve nase nemoci, bolesti, slabosti i nedostatke, da oprosti i izbrise sve nase grehe, tako je ovom dragom starcicu, velikim pred Bogom, potrebna iz sveg naseg srca nasa molitva da ponovo ustane iz postelje, zakoraci iz svoje kelije u crkvu koju je sa svojim parohijanima podigao, da ponovo udje u oltar, odsluzi Svetu Litugiju, stane na Carske Dveri da mu ponovo na tom mestu celivamo svetu ruku. To ce se i desiti ako ga ponese oblak nasih molitava.
    Onaj koji ovo pise tu molbu i starcevu potrebu iz starcevih usta je cuo. Svim svojim bicem smo svi koji smo uz starca stajali i pevali videli kolika je njegova zelja da mu telo i dalje zivi duh prati, pa molimo sve vas koji ovo citate, pomolite se za Starca Nektarija Vitalisa, onoga koji je svojim ocima Gospoda Isusa Hrista na prestolu Slave Bozije gledao, svojim usima Glas Njegov slusao, on koji se svom duhovnom ocu Svetom Nektariju Eginskom i u Carstvu Bozijem poklonio, rukama ga zagrlio i suzama im lica orosio:
"Molitvama Svetog Nektarija, mitropolita pentapoljskog i cudotvorca eginskog, Gospode Isuse Hriste, Sine Boziji, pomiluj Starca Nektarija Vitalisa!"


    Na Egini i u Kamarizi  6. jula 2015. godine

Нема коментара:

Постави коментар